کلام اثرگذار و ایده ی ماندگار

  • 1 اسفند 1400
  • بروزرسانی:
  • 5 دقیقه
  • 194 نفر


Rate this post

روزانه هزاران هزار فکر در ذهن ما در حال گذر است،خیلی از این افکار تکرار مکررات است؛اما شما میخواهید که به شکلی متفاوت و اثرگذار آنها را بیان‌کنید.
گاهی اوقات ایده ها ساده و کوچکند،مثلِ نوشتن یک متن هیجان انگیز برای پست های اینیستاگرامی تان،اما گاهی اوقات هم بزرگ و جدی تر هستند،مثلِ تغییر دادن فرهنگ و یا تغییر شیوه ی نگرش فرزند و اطرافیانتان به گونه ای که فهمیده بشوند،به یاد آورده شوند و اثری ماندگار بگذارند تا در نتیجه نظر و رفتار مخاطبان خود را دگرگون کنید.
هنر شما در بیان یک حرف تکراریست،اما به گونه ای که انگار تا کنون شنیده نشده و برای بار اول است که مطرح میشود!
برخی ایده ها چنان قدرتمند هستند که نسل به نسل در بین افراد انتشار پیدا میکند و ماندگار میشود و مردم آن را در موقعیت های مشابه استفاده میکنند.

ضرب المثل ها نمونه ی بارز یک ایده ی موفق و ماندگار هستند و علیرغم کوتاهی،مفهوم بسیار دارند و قدمتی طولانی!
به این مثال ها توجه کنید:

  • هر که بامش بیش،برفش بیشتر
  • کبوتر با کبوتر،باز با باز/کند هم جنس با هم جنس پرواز
  • بالای چشمت ابروست.
  • برای هفت پشتم بسه!
  • خر چه داند قیمت نقل و نبات!
  • کوه به کوه نمیرسه،ولی آدم به آدم میرسه
  • و…

و یا مثال هایی مثل:

  • دیوار چین تنها ساخته ی دست بشر است که از فضا دیده میشود!درست است که این دیوار بسیار بلند است،اما خیلی عریض نیست.
  • ما فقط از ۱۰٪ ظرفیت مغزمان استفاده میکنیم؛چنانچه این موضوع درست باشد،پس آسیب های مغزی ما نباید چندان نگران کننده باشند!

اما میبینید که این موارد به شکل ویروسی بین افراد پخش شده و همچنان هم در حال انتقال و انتشار هستند!
این مثالها چنان در ذهن شما نهادینه شده اند که براحتی آنها را به یاد آورده و بر زبان جاری میکنید.

اما راز یک ایده ی ماندگار در چیست؟

در ادامه به شرح ۶ اصل میپردازیم که باعث دوام ایده ی شما خواهند شد.

سادگی

باید ایده هایی بسازید که علاوه بر کوتاهی و سادگی،عمیق و با مفهوم باشند.عبارتی تک جمله ای که چنان عمیق باشد که تا ابد در ذهن مخاطب
باقی بماند.

غیرمنتظره بودن

باید خلاف انتظار و منطق مخاطب خود حرکت کنید.باید در کسری از ثانیه توجه،کنجکاوی و اشتیاق زیادی را در افراد ایجاد کنید و طوری آنها را غافلگیر کنید که مجذوب و درگیر ایده ی شما بشوند.شما میتوانید با ایحاد یک شکاف و پر کردن آن شکاف ها در ذهن سایرین،این حس را در آنها فعال کنید.
پروفسور تئودور لِویت استاد بازاریابی دانشگاه هاروارد امریکا میگه مردم به یک مته یک چهارم اینچی نیاز ندارند،بلکه اونها به یک حفره ی یک چهارم اینچی نیاز دارند!پس اول شکاف ایجاد کن و بعد شکاف رو پر کن!

ملموس بودن

ایده ی ما باید در چهارچوب اطلاعات ملموس و فعالیت های انسانی توضیح بدهیم‌.ایده ی ماندگار باید سرشار از تصاویر واضح و ملموس باشد،چون مغز ما طوری طراحی شده است که داده های ملموس را به خاطر بسپارد و این تنها راه برای اطمینان از ایجاد یک معنای واحد در یک گروه بزرگ از مردم و به خاطر سپاری آنهاست.

معتبر بودن

برای اینکه بتوانیم ایده ی خودمان را در باور افراد جای دهیم نیاز به اعتبار بخشیدن به آن داریم،قطعا اگر ما یک خبر بهداشتی و درمانی را از وزیر بهداشت بشنویم آن را خواهیم پذیرفت،اما اگر یک پزشک شناخته نشده راهکاری را پیشنهاد کند که به جلوگیری از مبتلا شدن به کرونا جلوگیری میکند،ما یا باور نمیکنیم یا به سختی باور خواهیم کرد،مگر اینکه امکان آزمودن آن ایده و راهکار وجود داشته باشد و به ما اثبات شود که این روش کارآمد است.
پس ایده ی شما باید امکان آزمون و خطا داشته باشد!

احساسی بودن

برای جلب توجه اطرافیان نیاز داریم که احساسات و هیجانات آنها را برانگیخته کنیم!
پژوهش ها نشان از این دارند که مردم از کمک کردن به افراد نیازمندی که در خیابان ها میبینند،رغبت بیشتری دارند تا کمک کردن به یک منطقه ی فقیرنشین!
چون ساختار ذهنی ما به گونه ایست که مسائل مرتبط با افراد را بهتر حس میکنیم،تا مسائل انتزاعی.
اگر مدام به نوجوانان خودتان از عوارض و آسیب های مصرف سیگار بگویید،با بی اعتنایی آنها روبرو خواهید شد،اما اگر بتوانید دورویی و یا اقدامات نپذیرفتنی آنها را بیان کرده و حس تنفر را در این افراد بوجود بیاورید،این کار راحت تر خواهد بود.

داستانی بودن

یک ایده پرداز موفق،یک روایتگر موفق است!
شما باید بتوانید تصویر آنچه که بیان کرده اید را بصورت زنده در ذهن مخاطب خود خلق کنید،حتی جزئیات مثل:

  • دما
  • رنگ
  • محیط
  • اتفاقات
  • دیده ها
  • صداها و شنیده ها و…

طوری در ذهن آنها به حرکت درآورید که با شما در لحظه به سفر بروند،مثلِ شبیه ساز پرواز عمل کنید.
کاری که منتورها انجام میدهند انتقال تجربیات علمی و عملی خود و نتایج آنهاست که باعث میشود دیگران خود را در آن شرایط قرار داده و با کسب آمادگی بیشتر و اطلاع از اتفاقات احتمالی مسیر عملکرد بهتری در مواجهه با رخدادهای پیش رو داشته باشند!
نوع بیان داستان شما،هرچند تکراری،سرنوشت ایده ی شما تعیین خواهد کرد…
با رعایت کردن این اصول در تولید ایده قطعا موفق عمل خواهید کرد؛اما هرگز فراموش نکنید که تنها چیزیکه شما را به مهارت خواهد رساند تنها تمرین،ممارست و آزمون و خطاست.
موفق باشید.

اشتراک گذاری:

مقالات مرتبط

بدون نظر
1 اسفند 1400
4 دقیقه
260 نفر

فن بیان چیست و آشنایی با مشکلات و مهم ترین مباحث آن

فن کوتاه شده ی کلمه ی افنان و یا فنون است به معنای شگرد؛ و بیان به معنای تبیین و تاویل است؛توضیح،گفتار،آشکار شدن... پس فن بیان یعنی:شگرد…

بدون نظر
1 اسفند 1400
4 دقیقه
125 نفر

چگونه یک سخنرانی خلاقانه داشته باشیم؟

در این مقاله قصد دارم به بیان مواردی بپردازم که بتوانید با استفاده از آنها،با نوآوری و خلاقیت های خودتان سخنرانی تان را از حالت کسالت آور…